Mag je zomaar overal vissen?

Helaas mag je niet zomaar overal vissen, dit mag alleen in de wateren die in de lijst van viswateren staan. Deze lijst krijg je samen bij je vispas. Momenteel mag je in zo’n 90 procent van de Nederlandse wateren vissen en daar komt steeds meer bij. Genoeg keuze dus.

Afschaffing van de sportvisakte

Wanneer je wil vissen in Nederlandse binnenwater moet je volgens de visserijwet zelf visrechthebbende zijn of schriftelijke toestemming hebben van een visrechthebbende om te mogen vissen. In januari 2007 bestond de sportvisakte nog. Hiermee mocht je vissen in openbare vaarwateren zonder vergunning. Wel was de regel dat je maar een vishengel mocht gebruiken. Dit is op 1 januari 2007 afgeschaft.

Zonder vispas een hoge boete

Als je gaat vissen heb je bijna overal een vispas nodig behalve op zee. Op zee heb je geen visvergunning nodig, maar kan je wel een zeevispas kopen. Met een zeevispas mag je ook meedoen aan internationale wedstrijden. Zonder vispas kun je een hoge vis boete krijgen. Een vispas kopen valt qua prijs erg mee en je kan hiermee het hele jaar door blijven vissen in Nederland. Met de contributie worden veel dingen gedaan voor de sportvisserij, dus je betaald ook nog voor een goed doel.

Vispas vanaf 14 jaar

Wanneer je 14 jaar bent en graag wil vissen heb je een vispas nodig. Met deze vispas mag je met twee vishengels vissen. In de lijst van de viswateren staat vermeld waar je mag vissen. Wanneer je wordt gecontroleerd moet je deze lijst en je vispas kunnen tonen. Wanneer je met een derde vishengel wil vissen heb je hiervoor een derde hengeltoestemming nodig.

De kleine vispas

Naast de gewone vispas kun je ook kiezen voor een kleine vispas. Hiermee mag je met maar een vishengel vissen. Je mag hiermee ook niet vissen op roofvis en bent afhankelijk van wat kanalen en rivieren. Ook moet je rekening houden met bepaalde aassoorten aan je vishengel. Je kan hierbij denken aan brood, deeg, wormen. Dan heb je met de gewone vispas wat meer mogelijkheden.

De jeugd vispas

Wanneer je jonger bent dan 14 jaar kan je de jeugd vispas kopen. Deze is een stukje goedkoper dan de gewone vispas. Je kan met de jeugd vispas kiezen of je voor 1 vishengel of 2 wil gaan aan de waterkant. Als je onder begeleiding gaat vissen met een volwassene die een vispas heeft, hoef je onder de 14 jaar zelf geen te hebben.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts