De basis uitzet voor de beginnende visser

Vissen is een hobby waarmee je lekker buiten kan zijn. Wanneer je wil beginnen met vissen dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Vissen hoeft niet duur te zijn en iedereen kan het. Een vaste vishengel is goed om mee te beginnen.

Een nationale vergunning om te vissen

Als je in Nederland wil vissen, dan heb je ook een vispas nodig. Deze kan je online bestellen. Dit is een nationale vergunning met een lijst van wateren waar je mag gaan vissen. Er zijn verschillende vispassen, zo heb je de gewone vispas, een jeugd vispas en de kleine vispas. Met de kleine vispas mag je maar vissen met een vishengel. Hiermee mag je niet op roofvis vissen, niet nachtvissen en ook geen vis meenemen. Met een jeugd vispas mag een kind vissen onder begeleiding van een volwassene.

Vismateriaal voor beginners

Als beginnende visser heb je ook vismateriaal nodig voor beginners. Je kan hierbij denken aan een vislijn, haken, lood, aas, dobbers en natuurlijk een goede vishengel. Je moet altijd zorgen dat je een goede haakmaat gebruikt. Haakmaat 10 of 12 wordt aangeraden om mee te beginnen.

Een vaste vishengel

Wanneer je gaat vissen op langzaam of stilstaand stromend water kan je het beste beginnen met een vaste vishengel. Je dobber blijft hiermee op een plek liggen en jij kunt gaan voeren. Een vaste vishengel wordt al jaren gebruikt door jong en oud en zijn er tot wel 14 meter lang. Met een vaste vishengel kan je vissen op witvis, maar ook op brasem en karpers. Als beginnende visser kan je het beste kiezen voor een vaste vishengel met een lengte van 4 of 5 meter.

Een geschikt visplekje

Je kan het beste een plek zoeken met waterplanten of rietkragen, maar ook bij steigers en bruggen kan je veel vangst gaan hebben. Dit is een plek waar een vis zijn voedsel zoekt en zich graag verstopt voor grotere roofvissen. Als beginnende visser kan je het beste eerst vissen op rietvoorn, bliek of baars. Later kan je hier snoekbaarzen, meervallen of karpers aan toevoegen.

De regelgeving rond het visbehoud

Voordat je gaat vissen is het belangrijk dat je de regelgeving kent rond het visbehoud. Een goede visser heeft respect voor het milieu en ook voor andere vissers. Zo is het goed om de juiste vang en vrijlating techniek te leren, zodat je gevangen vissen bij het vrijlaten ook kans hebben te overleven.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts